Skip to main content

Snygga hemsidor med responsiv webbdesign

Mixvision är en webbyrå i Avesta, södra Dalarna.
Vi skapar snygga hemsidor med moderna tekniker och genomtänkt webbdesign åt våra kunder.
Vi vet inte hur andra arbetar men för att vi ska kunna leverera en lyckad webbdesign så arbetar vi enligt dessa 3 punkter:

1. Analys och strategi

En bra analys skall ligga till grund för den nya hemsidan. Vi ställer ett antal frågor som kommer att ligga till grund för er webbsatsning. Frågor som: Vilket är syftet med hemsidan? Vilka är målgrupperna. Hur vill ni uppfattas? Vad ska webbplatsen innehålla? Och varför? Med en analys och klar strategi så kan vi utveckla er webbplats till något som ska generera ett värde för er.

2. Formgivning, design

En genomtänkt och användarvänlig design av webbplatsen skapar förtroende för ert företag. Det handlar inte enbart om snyggt eller fult utan hur ni vill att ni ska uppfattas. Form och funktion i samverkan gör att besöket på er webbplats känns enkelt och behagligt. Genom att använda responsive webbdesign så anpassar man sin hemsida för alla oavsett om besökaren använder en smartphone, surfplatta eller vanlig dator.

3. Teknik och webbutveckling

Era behov ska styra vilken teknik och plattform ni skall använda för er webbplats. För de flesta så brukar WordPress vara ett utmärkt publiceringssystem (CMS). Det är gratis och ett sk. open source (fri källkod). Fungerar utmärkt även för E-handel med vissa tillägg som Woocommerce. Vi kan även bygga er webbplats med ramverk som Twitter Bootstrap eller Foundation. Längre ner på denna sida så förklarar vi vad allt detta står för.

Ok, då vet ni hur vi arbetar, men vad är en lyckad webbdesign?
Till att börja med så bör man känna till lite om responsive webbdesign

Responsiv Webbdesign

Nya tider kräver ny design

På svenska så brukar det heta responsiv eller anpassningsbar webbdesign. I praktiken innebär det att hemsidan/webbplatsen anpassar sig efter vad besökaren surfar med. Använder besökaren en mobiltelefon så skalas bilder ner till att passa den skärmen yta, kolumner med text läggs under varandra. På en datorskärm med en större yta så placeras material på ett annat sätt. Testa detta genom att minska webbläsarfönstret nu när du läser detta så ser du hur det fungerar.

Att ha sin webbplats responsiv innebär att du inte behöver skapa olika versioner av webbplatsen. Många skapar en mobilversion av sin hemsida och får då istället två olika versioner av sin webbplats vilket betyder att man måste uppdatera på två sajter istället för en. Det blir i längden både dyrare och mer tidskrävande. Alla webbplatser vi skapar innefattar responsive webbdesign.

Framtiden är här med HTML 5 och CSS3

Med nya standarder som HTML 5 och CSS 3 så är det idag mycket enklare och framförallt roligare att skapa webbplatser.

Äldre webbläsare som Internet Explorer version 6 används försvinnande lite idag och de moderna webbläsare som vi har på datorer som Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer och Opera har stöd till vissa delar av HTML5 och CSS3. Smartphones och surfplattor har ett utbrett stöd för den nya tekniken. HTML5 inkluderar tekniker för ljud, video, grafik och webbapplikationer, såväl som text och bild.

CSS står för Cascading Style Sheets och översätts till stilmall på svenska. Det är ett språk som beskriver presentationsstilen för ett strukturerat dokument som till exempel typsnitt, textstorlek och färg. HTML använder alltså css för att presentera text och bild på ett snyggt sätt. Man kan ha olika stilregler för olika enheter, exempelvis mobiltelefoner.

Responsive webbdesign med HTML5 och CSS3

Vad gillar vi?

Fantasy Interactive
Antagligen den största favoriten, startade som ett liten svensk webbyrå, var väldigt tidigt ute med Flash och skapade avancerade flashanimeringar. Numera skapas interaktiviteten med HTML5 och CSS. Är numera ett globalt företag och har multinationella företag och koncerner som kunder.

Fantasy Interactive

Andra inspirationskällor

North Kingdom

Awwwards

Ok, då vet ni mer om responsiv webbdesign, men hur ser det ut på olika skärmar?

Så fungerar responsive webbdesign på olika skärmar

Så fungerar responsiv webbdesign i praktiken

Resultatet av en webbplats som använder sig av responsiv webbdesign har den fördelen (finns många fler) att de anpassar sig efter vilken enhet besökaren använder. Genom s.k. media queries vilket är frågor som ställs av webbsidan om den enhet besökaren använder, till exempel om skärmbredd och upplösning. Det i sin tur betyder att hemsidan kan förändras i bredd beroende på besökarens skärmstorlek, bilder och text kan skalas upp eller ner i storlek.

Surfplatta, stor skärm och mobiltelefon

Ovanstående bild visar hur hemsidan anpassar sig. På en surfplatta, i detta fall en liggande, så är skillnaden mellan en liggande surfplatta och vanlig skärm inte så stor. Skulle man däremot rotera surfplattan så skalas materialet om och påminner mer om hur det ser ut på en smartphone. Genom att använda responsiv webbdesign så säkrar man att upplevelsen blir lika bra oavsett enhet.

Ok, då är det tekniken bakom allt

Teknik och webbutveckling

OK, då vet ni förutsättningarna för att skapa en bra webbplats. Att välja teknik ska styras av vilka behov ni har för er webbplats. Vi har full förståelse för att ni har annat att tänka på än vilken teknik som ska ligga bakom ert webbprojekt. Det finns många olika system och det kan vara nog så förvirrande att behöva välja något som ska passa. Vi ska försöka reda ut begreppen lite.

Snygg webbdesign med WordPress

Webbdesign - Twitter Bootstrap Framework

Zurb Foundation Framework

Publiceringssystem (CMS)

Publiceringssystem (Content Management System) är ett system där man enkelt och snabbt kan administrera och lägga ut hemsidor och information som bilder och text. De innehåller verktyg för användarroller för att enkelt ge olika roller till olika personer inom företaget. Ett ofta förekommande önskemål är att man önskar kunna uppdatera sin webbplats inom företaget. Då passar ett publiceringssystem mycket bra. Vi rekommenderar WordPress, just för att det är flexibelt och förhållandevis enkelt för kunden att lära sig. Det har även den fördelen att det är responsivt. Till WordPress finns det ett mycket stort antal teman och det gör det enklare att hitta formgivning och funktioner som passar.
Se inforuta

Design ramverk (Framework)

Ramverken för webbdesign är en gratis samling av verktyg för att skapa webbplatser och webbapplikationer. Samlingen innehåller HTML- och CSS-mallar för typografi, formulär, knappar, navigering och andra gränssnittskomponenter. Ramverken innehåller också CSS-mallar för responsiva sajter. Dessa ramverk passar väldigt bra för att skapa lanseringssajter, microsajter (t. ex. en ny produkt som skall lanseras på en egen sajt med egen domän). Vi använder det också när kunderna inte har behov av att uppdatera själva och man överlåter detta till oss. Vi arbetar med Twitter Bootstrap och Zurb Foundation.
Se inforuta

Webbhotell och domännamn

Ett webbhotell är den plats där man publicerar sin webbplats/hemsida. Webbhotellet hyr ut en plats på en webbserver som i sin tur gör din hemsida tillgänglig och synlig på Internet. För att din hemsida ska kunna publiceras så behövs också ett domännamn. Domänen pekar på din plats på webbhotellet och är själva adressen till hemsidan. Domännamnet är ett unikt namn som består av två eller flera delar separerade med punkter. Domännamnet kan innehålla namnet på webbplatsen följt av bokstäverna som anger vilket land som tillhandahåller domännamnen. Toppdomänen kallas även TLD (top level domain) och är i de flesta fall en förkortning av namnet på landet som exempelvis .se för Sverige. De flesta webbhotell sköter om registreringen och administrationen av ditt domännamn.
Mixvision rekommenderar Loopia som webbhotell. De har många bra tjänster, bra priser och suverän support.

Läs mer:

WordPress (CMS)

WordPress

Ursprungligen ett system för bloggar men dess popularitet har även gjort det till ett fullskaligt webbpubliceringssystem, Content Management System (svenska datatermsgruppen kallar det för innehållshanteringssystem).

Det är relativt enkelt att installera WordPress och många webbhotell har en s.k. one-klick installer för snabbt och enkelt kunna installera WordPress. En webbplats som bygger på WordPress ger användaren möjlighet att enkelt uppdatera innehåll och funktioner på hemsidan. Det finns mängder av tillägg s.k. plugins till WordPress och oftast är de helt gratis. Som exempel kan nämnas Woocommerce som gör att du relativt enkelt kan bygga en webbshop i WordPress.

Öppen källkod

Det distribueras under GPLv2 (GNU General public-licens) vilken innebär att man får tillgång till källkoden och dessutom får rätt att ändra och förbättra koden.

Några av fördelarna:

  • Anpassningsbar design
  • Responsive
  • Användarvänligt
  • Sökmotorvänligt
  • Öppen källkod
  • Flexibelt

Kostnad: Gratis (open source)

Statistik: Så många använder WordPress
Officiell webbplats: https://wordpress.org

Bootstrap och Foundation (Framework)

Ramverk för webbutveckling

Bootstrap och Foundation är två favoriter för oss när det gäller ramverk för webbdesign/utveckling. Genom att använda ramverken så får man struktur och ett genomgående utseende i gränssnittet. De har ett kolumn baserat responsive rutnät, många komponenter, javascript plugins, typografi och ”customierings”möjligheter.

Responsive – HTML5 – CSS3

De är självklart utvecklade för att se och bete sig bra i alla webbläsare oavsett om det är stationära datorer, surfplattor eller smartphones. Dessa ramverk följer nya standarder för HTML5 och CSS3 i stor omfattning.

Vill du läsa mer om dessa så rekommenderar vi ett besök på deras respektive webbplats:

Twitter Bootstrap: https://getbootstrap.com
Zorb Foundation: https://foundation.zurb.com

Senaste webbprojekten

Primab Smidesverkstad

Primab Smidesverkstad

Per Kvadrat

Per Kvadrat

Feal AB – Webbplats

Feal AB – Webbplats

Daleko  Bokföringsbyrå – Ny hemsida

Daleko  Bokföringsbyrå – Ny hemsida

Vill du se fler snygga hemsidor?

Under portfolio hittar ni fler webbprojekt

Snabbkontakt

Använd gärna formuläret så kontaktar vi er. Senast inom 24 timmar.
Eller ring: 070-730 67 67

Begär offert

Önskar ni få en offert på webbdesigntjänster?

➨ Begär offert

    Ja, vi vill veta mer om webbdesign/webbutveckling