Så arbetar vi med sökmotoroptimering
- Analys (On-site, On-page)
Vi startar med en analys av webbplatsen. Det innebär att vi ser över webbplatsens struktur. Är den tydlig och lättnavigerad? Har alla sidor och undersidor en vettig url (sidans adress/namn)? Hur har man angett sina viktigaste rubriker? Att använda huvudrubriken på startsidan till att skriva ”Välkommen till oss” är inte speciellt bra. Vi ser sedan över att innehållet (content is king) på sidorna är relevant och har bra texter och rätt bilder. Vi ser även över HUR mycket text webbplatsens sidor har. Har alla bilder en ”alt-tagg” d.v.s. en bra beskrivning av vad bilden föreställer. Vi tittar på sidornas beskrivningar (description-text). Nyckelorden finns de med? Och är de tillräckligt många? Hur är alla interna länkar skrivna?
- Off-page
Vi föreslår anpassade lösningar specifikt för kunden, hjälper till att utarbeta en strategi för hur ni kan använda er av sociala medier och på så sätt få kvalitativa inlänkar till hemsidan/webbplatsen.
- Skräddarsydd lösning
Med utgångspunkt från analysen (kostnadsfri) och era önskemål så föreslår vi rekommendationer och en skräddarsydd lösning för er webbplats.
Sökmotoroptimering Off-page
Off- page handlar mycket om att få inlänkar, länkar som leder till er webbplats. Tänk på att länkar från relevanta webbsajter många gånger är mycket mer värda än från sidor som har mindre betydelse. Vi kan ta ett exempel: Du har ett företag som sysslar med fotografering och får ett antal länkar från välbesökta bloggar som handlar om fotografering. Dessa länkar rankar Google som mer relevanta än om länkarna kommer från någons privata hemsida som kanske inte alls handlar om fotografering. Ganska logiskt, eller hur? Så att arbeta aktivt med att få inlänkar från andra (relevanta) webbplatser lönar sig.
Det finns tvivelaktiga metoder med s.k. länkfarmar (sidor som byggs upp enbart för att skapa länkar till webbplatsen) eller länkar som kommer från tvivelaktiga och ej relevanta webbplatser. Detta känner Google till och använder man sig av dessa metoder så ger det ett mycket sämre resultat och ibland så försvinner man helt från sökresultatet. Man kan alltså straffas hårt om man inte följer de riktlinjer som Google har satt upp. Då kanske man kan tycka att varför ska Google bestämma över hur högt jag hamnar i sökresultatet? Ja, frågan är berättigad men det finns en mycket bra anledning och det är för att Google ska kunna ge det bästa och mest relevanta svaret på just din sökning eller fråga.
Bli kompis med Google
Genom att följa Googles riktlinjer blir din webbplats enklare att hitta, enklare att indexera och den får bättre rank. Den kommer alltså högre upp i sökresultatet. Självfallet följer vi alltid Googles riktlinjer.
Sökmotoroptimering och social medier
Att aktivt arbeta med sociala medier kan ge många länkar till din webbplats. Faktum är att sociala medier blir mer och mer viktiga för att kunna skapa trafik till sin webbplats. Genom att arbeta med social marknadsföring så arbetar man indirekt och direkt med sökmotoroptimering.
Lokal sökmotoroptimering
Vad många inte tänker på är hur folk söker på Google Sök. Väldigt många söker lokalt, d.v.s de använder sig av det område de befinner sig i eller den ort de bor på. Ett exempel kan vara att man letar efter en cykelreparatör i Stockholm. Att enbart skriva cykelreparatör i sökfältet ger väldigt många svar men inte så relevanta som man hade önskat. Genom att lägga till orten eller området i sökningen får man ett resultat som är mycket mer relevant. Detta är något man kan använda sig av när man gör en ”on-page” sökmotoroptimering, speciellt för företag som har ett lokalt upptagningsområde.
Så söker svenskarna
Statistiken från Stats Counter talar sitt tydliga språk. Google har en förkrossande majoritet när det gäller vad svenskarna använder när de söker på Internet.