Skip to main content
Responsive Webbdesign

Mobil e-handel ökar kraftigt

Nu handlar mer än en fjärdedel av alla konsumenter produkter och tjänster via sin mobil. Enligt DIBS årliga konsumentundersökning så har den mobila e-handeln exploderat. Alla åldersgrupper handlar med mobilen och den största ökningen sker i åldersgruppen 35-54 år där den har dubblerats.
Mer än en fjärdedel av alla konsumenter handlar produkter och tjänster via sin mobil eller surfplatta. Har man inte anpassat sig efter vad kunderna använder för enhet när de surfar så innebär det att man riskerar att tappa många kunder. Nästan hälften avbryter köp i mobilen på grund av att webbplatsen inte är optimerad för mobiler och surfplattor.

– ”Men vår webbshop har bara sällanköpsvaror och kostar mycket och våra kunder beställer framför datorn när de är hemma”.

Detta är ett argument vi har fått höra av flera e-handlare. Men vad man kanske missar är att de först blev hittade via mobilen och blev intresserade av handla deras produkter/tjänster och sen fullbordade köpet hemma vid datorn. Har man då en undermålig webbsajt som inte anpassar sig efter mobilen så risken betydande att man bara struntade i den och gick till en konkurrent. Man vet att många använder mobilen för att leta efter varor och tjänster för att vid ett senare tillfälle göra sitt köp.

Mobilanpassad eller Responsive Webbdesign

En del sajtägare väljer att ha två versioner av sin webbplats, en gjord för mobiler (mobilanpassad) och en för datorskärmen. Problemet med det är att man måste ha två olika versioner av hemsidan. Det kan betyda ökade kostnader och mer tid för att anpassa och uppdatera webbplatsen. Använder man Responsive Webdesign så är det en och samma webbplats men som anpassar sig efter vilken enhet man surfar med. En annan nackdel är att man oftast dirigerar trafiken med till respektive sajt vilket inte är så populärt då användaren vill själv bestämma vart han/hon vill gå. Vikten av att ha sin webbplats mobilanpassad kan inte nog betonas.

Läs mer om DIBS analys om Svensk E-handel 2013